Steeds minder 'echte' ZZP opdrachten
Gepubliceerd op 18-09-2017
Het blijft rommelen rond de wet DBA. Er zou niet gehandhaafd worden tot 1 juli 2018, uit een memo van de belastingdienst zou blijken dat er toch strenger gecontroleerd zou worden en afgelopen vrijdag verklaarde staatssecretaris Eric Wiebes dat bedrijven en zzp’ers zich echt geen zorgen hoeven te maken zolang ze niet kwaadwillend zijn.
We beginnen moet goed nieuws. Vanwege de aantrekkende economie zien we een groeiend aantal opdrachten voor zzp’ers op www.pooq.nl. Helaas zien we door alle commotie rond de wet DBA wel een verandering waar veel zzp’ers niet gelukkig van worden. Doordat veel opdrachtgevers het risico op naheffingen willen voorkomen kunnen opdrachten steeds vaker alleen vervuld worden via een detacherings, tijdelijk dienstverband of payroll constructie. Voor de komst van de wet DBA was dit slechts een klein percentage van alle opdrachten maar dit aandeel groeit. Voor zzp’ers een nadelige trend omdat je fiscaal gezien geen zzp’er meer bent als je via een van deze constructies aan een opdracht werkt. Dit kan betekenen dat je als zzp’er in de knoop komt met je urencriterium en daardoor geen recht meer hebt op je zelfstandigen en/of startersaftrek.
Saillant detail is dat we vooral bij opdrachten van de overheid steeds vaker lezen: “Alleen op basis van detachering” of “Zzp'ers moeten bereid zijn een tijdelijk dienstverband aan te gaan voor de duur van de opdracht”. Bij de overheid moeten ze dus weten dat de wet DBA voor schade zorgt bij zzp’ers.