De 10 meest gestelde vragen over de AOV

Gepubliceerd op 25-10-2016

Door AOVzonderprovisie.nl

Als gezonde zzp'er ben je niet dagelijks bezig met arbeidsongeschiktheid maar toch kan het ook jou gebeuren. Bij langdurige ziekte of een ongeval met langere herstelperiode kan het zijn dat je (tijdelijk) geen inkomsten hebt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan de oplossing zijn en zorgt voor inkomen bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Veel zzp'ers hebben nog al wat vragen over de AOV. Wij zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij.

1. Als ik ziek wordt, heb ik dan als zelfstandige recht op een uitkering.
Nee, dat is niet meer zo. In 2004 is de “Wet arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen” afgeschaft en heeft u vanuit de overheid geen recht meer op een uitkering. Ondernemers zijn vrij om te bepalen of zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten of niet.

2. Moet ik als startend ondernemer gelijk een AOV afsluiten?
Ondernemers zijn vrij of zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering willen afsluiten of niet. Hou er wel rekening mee dat niet iedereen geaccepteerd hoeft te worden door een verzekeraar. Indien de verzekering niet voor acceptatie in aanmerking komt, vanwege een mindere gezondheid, heeft u ook nog mogelijkheden om u te verzekeren via het UWV. Bij het UWV moet u zich binnen drie maanden aanmelden om in aanmerking te komen voor een verzekering.

3. Heb ik wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?
Ga eens bij uzelf na wat er gebeurt als u zonder inkomen komt te zitten. Heeft uw partner voldoende inkomen en u kunt hier op terugvallen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering in principe niet nodig. Is dit niet het geval, is het zeker het overwegen waard. In het ergste geval heeft u alleen recht op bijstand.

4. Is zelf sparen voor arbeidsongeschiktheid ook een mogelijkheid?
Dat zou kunnen, probleem is alleen dat u nooit precies weet wanneer en of u arbeidsongeschikt wordt. Stel dat u in de beginperiode al iets overkomt, dan heeft u waarschijnlijk niet voldoende geld bijeengebracht om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien.

5. Wat gebeurt er met mijn AOV als ik stop met ondernemen of failliet ga?
Als u besluit om tijdelijk te stoppen met ondernemen, bieden verschillende verzekeraars een sluimer dekking aan. U betaalt dan in de tussentijd ongeveer 25% van de premie. Als u weer gaat ondernemen kan de verzekering zonder gezondheidswaarborgen weer ingaan. Van deze dekking kunt u maximaal een jaar gebruik maken. Indien u failliet wordt verklaard komt uw dekking automatisch te vervallen. U dient dit wel binnen 30 dagen aan de verzekeraar kenbaar te maken.

6. Ik ben al eens geweigerd door een verzekeraar, kan ik mij nog verzekeren?
Dat is zeker het proberen waard. Het kan zijn dat u afgewezen bent op een bepaalde aandoening, maar dat dit al weer enige jaren terug is gebeurd. Een andere verzekeraar kan hier weer anders tegen aan kijken.

7. Als ik al een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb lopen, kan ik deze naar Aovzonderprovisie.nl oversluiten?
Dat kan. Per de eerstkomende contractvervaldatum wordt u een premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering in rekening gebracht zonder provisie. In plaats van 495 euro betaalt u aan ons éénmalig 275 euro en voor de rest van de looptijd 53,35 euro per jaar. De 53,35 euro per jaar wordt ieder jaar aangepast a.d.h.v. het prijsindexcijfer van het CBS

8. Arbeidsongeschiktheidsverzekering privé of via de zaak?
Het is raadzaam om de AOV privé af te sluiten. Als u op naam van de zaak de AOV afsluit, gaan ook de uitkeringen naar de zaak. In geval van faillissement krijgt u dan geen uitkering meer.

9. AOV op eigen naam.
Ondernemer is zelf verzekerde en de premies zijn aftrekbaar van de Inkomstenbelasting.
Voordeel is dat het u zelf een fors belastingvoordeel oplevert. Tevens blijft de uitkering bij arbeidsongeschiktheid doorlopen ook als uw BV failliet gaat.
Nadeel is dat een deel van de premie wel voor eigen rekening blijft.

10. AOV op naam van de BV
Pas op, de eventuele uitkering wordt aan de BV overgemaakt. Voordelen zijn dat u privé niet de kosten draagt en de premies zijn van de vennootschapsbelasting aftrekbaar.
Nadeel is als de BV failliet gaat de uitkering ook stopt.

Het afsluiten van een AOV brengt vaak hoge kosten met zich mee maar niet bij AOVzonderprovisie.nl. Je betaalt jaarlijks geen hoge provisiekosten en daardoor is de premie een stuk lager. Leden van ZZPBusinessCard krijgen ook nog eens 10% korting. Voor meer informatie klik je hier.

< Terug